Seleccionar página

140a Centpeuada – Diumenge 25.06.23

· CAMÍ DEL REC · LA SELVA DEL CAMP ·

Aquest senderó comprèn la canalització que portava aigua al poble, des de la Font Major fins els dipòsits. És un itinerari que segueix l’antic recorregut de l’aigua que abastia el poble de la Selva del Camp i els molins fariners que es trobaven en el seu recorregut.

 

 

 

 

La Selva del Camp, situada a la vora d’una riera, ha sabut aprofitar els seus recursos hídrics des de molt antic. L’aigua va tenir un paper fonamental en la formació de la Selva medieval. L’intel·ligent aprofitament d’aquest recurs, va permetre el desenvolupament d’una economia rica i pròspera, fins a convertir-se en el poble que coneixem avui dia. El 1165 Hug de Cervelló, Bisbe de Tarragona, en va atorgar la seva carta de població, i ben aviat es troben les primeres notícies sobre el subministrament d’aigua. Ens parlen del moment que els seus habitants compren el dret d’ús de tots els recursos naturals del terme de l’Albiol, i entre aquests recursos el més valuós n’era l’aigua que naixia a les seves fonts, és a dir, tots els pobladors de la Selva tenen el dret d’ús de l’aigua des d’aquell moment.

La construcció del Rec de la Vila, que porta l’aigua des del naixement de la riera fins al poble, fou una obra civil de gran transcendència. Amb el creixement de la vila, es van construir costoses infraestructures per facilitar l’accés a l’aigua, ja fos per ús de boca o com a força motriu. Un cop l’aigua entrava a la vila, baixava per un rec descobert al llarg del Carrer Major, on de tant en tant, hi havia unes piques o ullals que servien per omplir els càntirs o altres recipients d’aigua.

El 1606 es dóna permís per canalitzar l’aigua a les cases que disposaven de cisterna; també s’hi van construir fonts, la primera fou la del Castell, el 1448, mentre que el 1519 es va arranjar la Font de Mitja Vila. Lògicament, els animals també havien de tenir accés a l’aigua, és per això que hi havia abeuradors situats estratègicament als portals de la muralla. Un cop satisfetes les necessitats de la població i animals, l’aigua sobrant servia per regar els horts que vorejaven la vila, que es dividien en quadres, una per a cada dia de la setmana i que indicaven el torn de rec que li corresponia a cadascú.

L’aigua del Rec també fou de vital importància per al desenvolupament de les activitats industrials de la vila, com és el cas dels terrissaires, la indústria de l’aiguardent o dels conreus d’avellaners, que han estat els principals ingressos del poble al llarg dels anys.

CARACTERÍSTIQUES DE LA RUTA:

Distància 9,47 km. Dificultat fàcil · Durada 3,16h Aprox. 
Desnivell 131 · Màxima 246 m · Mínima 258 m. · Circular.

Track de la 140a CENTPEUADA

Teniu aquesta i totes les nostres rutes AQUÍ

Horaris: 07.20h Trobada Plaça Major de Vallmoll  
07.30h Sortida cap a Alcover.
08.00h Inici de la Centpeuada.

Socis federats, sortida sense cost.
Socis NO federats, 6,5€ (Llicència temporal).
No socis federats, 2€.
No socis NO federats, 8,5€.

ES PREGA MÀXIMA PUNTUALITAT
Cal que porteu esmorzar, aigua i calçat adequat.

 Formalitzeu la vostra inscripció AQUÍ teniu temps fins al divendres 23 de juny!

Salut i muntanyes!